Přeskočit na obsah

Nechte děti přicházet ke mě

Ježíš řekl: „Nechte děti přicházet ke mně a nebraňte jim, neboť takovým patří království Boží.“ (L 18,16)

Svoje deti začni vyučovať čo najskôr a uč ich jasne, plánovite a trpezlivo. Začni s učením ešte predtým, ako si myslíš, že začínajú jasne chápať. Môže sa totiž stať, že sa ich duch začne osvecovať oveľa skôr, ako by sa ti zdalo. Keď zistíme, že sa zobúdza mysel dieťaťa, môžeme ju postupne zamestnávať vhodnými podnetmi. Tak môžeme zavčasu upriamiť oči i dušu dieťaťa na dobré a podstatné veci. Keď dieťa začne rozprávať, je isté, že začína pracovať jeho rozum. Práve teraz je najvhodnejší čas začať sa s ním rozprávať o Božích veciach. A odteraz už nemôžeme premeškať žiadnu príležitosť sprostredkovať dieťaťu tieto pravdy tak, aby ich mohlo uchopiť. (Breviár Johna Wesleyho)

Pro mnohé už je možná slovenština velmi vzdálený jazyk. Nerozumí jí. Protože nezažili to, co my ze starší generace – každodenní kontakt s jazykem našeho nejbližšího národa. Už od dětského věku jsme byli neustále v kontaktu s „touto řečí“ a i když možná neumíme správně slovensky hovořit, rozumíme všemu, co je třeba. A domluvíme se.

Je to podobné jako s Božím slovem. Když jsme s ním v kontaktu od útlého věku, nebo když se jím sami plníme poté, co nás Pán Bůh duchovně probudil, není pro nás vzdálenou řečí. V tom, co je důležité pro život, mu rozumíme. Proto je dobré vystavovat děti Božímu slovu hned od narození a klidně ještě předtím – tím, že Boží slovo čteme, zpíváme, vyznáváme v modlitbě … žijeme. Ovlivňuje to nás i naše děti, když to děláme společně. Když je vtahujeme do toho, co je pro nás důležité.

V druhé polovině listopadu nastartujeme v naší farnosti vyučování základů křesťanské víry. Pro děti věkem i duchem. Prostě pro každého, kdo má touhu hledat Boží blízkost či posílit základy, na kterých stojí, nebo touží po křtu atp. Už nyní se rýsují dvě skupinky – pro školní děti a pro teenagery s dospělými. Prosím, ozvěte se mi ti, kdo máte zájem. A pokud chcete být při domluvě termínu setkávání, udělejte to během následujícího týdne. Těším se na setkávání. S dětmi i dospělými.

P.S. Rád bych ještě zasadil název dnešního úvodníku do širšího kontextu… Je zajímavý. Stačí k tomu část předchozího verše citovaného v úvodu a použitého v nadpisu: „Přinášeli mu i nemluvňátka, aby se jich dotýkal…“

Kéž nám Pán dá moudrost a vytrvalost. Ctirad Hrubý

Štítky: